Dünya yörüngesinde, aynı anda hiç bu kadar fazla insan olmamıştı

Polaris Dawn görevinin de uzaya ulaşması ile birlikte, insanoğlu için yeni bir rekor daha kırılmış oldu: Aynı anda Dünya yörüngesinde bulunan insan sayısı rekoru!

Geçtiğimiz gün, 11 Eylül’de Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) üç yeni insanın daha ulaşması ve tamamı sivillerden oluşan Polaris Dawn görevinin de onlara eklenmesi ile birlikte, Dünya yörüngesinde toplam 19 insan oldu. Bu kadar fazla kişinin yörüngeye çıkması ise, yeni bir rekoru beraberinde getiriyor.

Don Pettit, Aleksey Ovchinin ve Ivan Vagner olmak üzere bir ABD astronotu ve iki Rus kozmonot, UUİ’de bulunan Matthew Dominick, Michael Barratt, Jeanette Epps, Alexander Grebenkin, Oleg Kononenko, Tracy Caldwell Dyson, Nikolai Chub ve Boeing sorununun ardından uzun süreli bir konaklama yapmak zorunda kalan Butch Wilmore ve Suni Williams’tan oluşan dokuz kişiye katıldı. Böylece UUİ’de bulunan insan sayısı 12’ye yükseldi.

Ayrıca UUİ’de olmasalar da yörüngede Çin Tiangong Uzay İstasyonu’nda üç “taikonaut” Ye Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu da yer alıyor.

Bunların yanı sıra SpaceX’in Polaris Dawn görevine katılan ve ilk özel uzay yürüyüşünü gerçekleştiren dört sivil Jared Isaacman, Scott Poteet, Sarah Gillis ve Anna Menon da bu gruba katıldı. Böylece şu anda Dünya yörüngesinde bulunan insan sayısı 19’a yükseldi.

Eski rekor 17 kişiydi

Dünya yörüngesi, toplam 19 insanla şu ana kadarki nüfus rekorunu kırdı. Bu rekor en son geçtiğimiz yıl Mayıs 2023’te, astronot Frank Rubio da dahil olmak üzere 17 kişinin yörüngede olduğu zaman kırılmıştı. O rekor sırasında da Rubio planlanmamış bir şekilde uzun süreli olarak yörüngedeydi.

Ancak bu rekor, “uzay” tanımlamanıza bağlı olarak uzaydaki en fazla insan sayısı rekoru değil. ABD’nin 50 mil (80 kilometre) uzay tanımını kullandığımızda, bu rekor Mayıs 2023’te toplam 20 kişinin uzayda olduğu zaman kırıldı. Buna UUİ ve Tiangong uzay istasyonundaki insanlar ve Virgin ve Axiom Space’in iki özel alt yörüngesel uzay girişimi dahildi. Alt yörüngesel uçuşlar Dünya’nın yörüngesinde tur atmak yerine, uzaya doğru ilerleyen ve sonra Dünya’ya geri düşen kavisli bir yol izlerler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir