“Bitcoin mi, altın mı?” tartışmasına Robert Kiyosaki noktayı koydu

Finans dünyasında altın ve Bitcoin (BTC) arasındaki hangisinin daha iyi bir yatırım seçeneği olduğuna dair yoğun tartışmalar yıllardır sürüyor.

Finans dünyasında altın ve Bitcoin (BTC) arasındaki hangisinin daha iyi bir yatırım seçeneği olduğuna dair yoğun tartışmalar yıllardır sürüyor. Bu bağlamda, ünlü yatırımcı Robert Kiyosaki de görüşlerini paylaştı. “Rich Dad Poor Dad” adlı çok satan kişisel finans kitabının yazarı Kiyosaki, 13 Eylül’te yaptığı X paylaşımında bu tartışmalardan duyduğu hayal kırıklığını ifade etti.

https://twitter.com/theRealKiyosaki/status/1834807672941822171

Kiyosaki, piyasada hangi varlığın daha iyi performans gösterdiği veya daha ileri teknolojik yenilik sunduğuna odaklanmak yerine, asıl önemli olanın varlıkların mülkiyeti olduğuna dikkat çekti.

“Neden sürekli olarak hangi varlığın daha iyi olduğuna dair tartışıyoruz? Altın mı, Bitcoin mi? Bence asıl önemli olan, sahip olduğunuz altın ve Bitcoin miktarınızdır.”

Bitcoin gerçekten dijital altın mı?

Bitcoin ve altın arasındaki bu tartışma, her iki varlığın da finansal piyasalardaki rolü etrafında şekilleniyor. Bitcoin, kıt olması nedeniyle değerli metallerle benzer özellikler taşıdığı için bir kesim tarafından “dijital altın” olarak adlandırılıyor. Ancak, Bitcoin’in tarihsel olarak yüksek volatilitesi nedeniyle, değer saklama aracı olarak kullanılmasının riskli olduğu düşüncesi de oldukça yaygın olduğu düşünülüyor. Kripto paranın ekonomik belirsizlikler sırasında yatırımcıları koruyup koruyamayacağı ise hâla muğlak.

Öte yandan, altın uzun yıllardır istikrarlı bir değer deposu olarak kabul edilirken Bitcoin henüz çeyrek asrını bile tamamlayamadı.

Altın ve BTC birlikte mi hareket ediyor?

13 Eylül’de TheDustyBC takma adlı bir kripto analisti tarafından paylaşılan verilere göre, Bitcoin ve altın fiyatları arasında güçlü bir pozitif ilişki bulunuyor. CryptoQuant tarafından sağlanan veriler, iki varlık arasındaki ilişkiyi zaman içinde dalgalı bir şekilde gösteriyor; korelasyon katsayısı hem pozitif hem de negatif değerlere sahip. Ancak 2024 yılı itibarıyla bu korelasyonun 0,6 seviyelerine yaklaştığı ve yükseliş eğiliminde olduğu gözlemleniyor.

Bu veriler, Bitcoin’in altına benzer bir değer saklama aracı olarak geliştiğini ve her iki varlığın da son dönemde paralel bir şekilde hareket ettiğini gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir